MAPA POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY

















Praděd, rozhledna [ Rozhledna nebo věž ]

Televizní vysílač s vyhlídkovou terasou ve výšce 70 m se nachází na nejvyšší hoře Moravy - Pradědu.
Výstavba byla zahájena v roce 1970. Věž dokončena v roce 1980, rozhledna zpřístupněna veřejnosti až v polovině let devadesátých.

Původní kamenná rozhledna, byla na Pradědu otevřena roku 1912 a sloužila až do 50. let. To již byla v havarijním stavu a přemýšlelo se o její opravě. Roku 1959 se však zřítila.

Restaurace Praděd je na samotném vrcholu nejvyšší hory Jeseníků Pradědu (1.492 m n.m.). Je umístěna v jednom ze tří křídel vysílače Praděd. Vzhledem ke své poloze je zde krásný rozhled na široké okolí, a to jak na celou přírodní rezervaci Pradědu, tak i na celé pohoří Jeseníků. Výstavba vysílače Praděd začala v roce 1969 a restaurace byla uvedena do provozu v roce 1980. Věž je vysoká 162 m. V jejím středu je výtah, který návštěvníky vyveze na vyhlídku do výšky cca 80m. V okolí Pradědu je široká možnost celoroční rekreace. Zimní sezóna vzhledem k dostatečnému množství sněhu trvá do pozdního jara.
Sjezdové tratě a některé běžecké trasy jsou denně upravovány. Zimní sporty je zde možno provozovat prakticky nejdéle v ČR.
V létě je možno podnikat dlouhé nebo krátké výlety do okolí buď pěšky (hřebenové tůry na Skřítek, do Velkého kotle, Alfrédku, Františkovu chatu, Mravenečník, Švýcárnu, Vysoký vodopád a Červenohorské sedlo, vodopády Bílé Opavy, Karlovy Studánky atd.), nebo na horském kole.

Stav: v provozu
Mapa KČT: 55 Hrubý Jeseník

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.infoSumperk.cz

Typ záznamu: Rozhledna nebo věž
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 16.03.2005 v 12:28 hodin
Kontakt na webmastera osoblazsko@infosystem.cz

Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule