MAPA POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY

















Turistická trasa č.3 [ Turistická trasa ]

Trasa: Nový Jičín (horní nádraží) - Žilina - Puntík - Libotín (koupaliště) - Štramberk (náměstí)

Délka trasy: 13 km

Velmi pěkná poměrně frekventovaná trasa s mnoha výhledy do krajiny, díky menší náročnosti vhodná i pro rodiny s dětmi. Po cestě se nachází mnoho odpočinkových míst a výletníci mohou spojit turistiku s kulturou a v létě také s koupáním.

Z Nového Jičína se od horního nádraží vydáme po červené turistické značce. Napojíme se na ní, obejdeme-li plot ohraničující kolejiště. Jdeme po silnici podél trati, pak vlevo po mostě přes Zrzávku a za mostem přes Jičínku vpravo do místní části Žilina. Původně samostatné vsi zmiňované již ve 14. stol. Na rozcestí u školy se dáme, opět po červené turistické značce, vlevo a stoupáme po asfaltové cestě. Mineme domky, odbočku k zemědělskému statku i vodojem a pod elektrickým vedením následujeme značku vpravo na cestu do kopce, po 60 m vlevo na pěšinu do křoví, přes potok a vpravo podél něj vzhůru. Procházíme bukovým, smrkovým a v závěru opět bukovým lesem, na jehož konci je turistické rozcestí Holivák. Pokud se dáme vlevo po modře značené cestě, sestoupíme asi po 300 metrech okolo lesní školky k osamoceně stojící chatě - výletnímu hostinci Puntík, kde se můžeme občerstvit a odpočinout si na venkovním posezení. Pro děti je zde několik houpaček (otevřeno PÁ,SO,NE,PO).

Po občerstvení se vrátíme vzhůru k červené turistické značce po které pokračujeme směrem na Libotín. V místě, kde se napojíme na asfaltovou silničku se nám naskýtá nádherný výhled na Štramberský kopec s Trúbou. Pokračujeme stále po červené značce (Pozor, značení je špatně viditelné!) vpravo, projdeme okolo horní stanice lyžařského vleku Sokola Rybí a u plynojemu sejdeme ze silničky. Podél lesa (turistické značení na stromech je rovněž velmi špatně viditelné) a kolem mysliveckého posedu dojdeme až na konec louky. Odtud sestoupíme cestou mezi vzrostlými břízkami až ke křižovatce turistických stezek Libotín - rozcestí. Zde se nachází ohniště s lavičkami, místo vhodné ke krátkému odpočinku, a 300 m vzdálený pramen velmi kvalitní vody. Odtud půjdeme vlevo stále po červené tur. značce, na asfaltové cestě obejdeme červenou závoru, a po chvíli dorazíme ke koupališti v obci Libotín. Rekreantům a turistům je k dispozici venkovní bazén a občerstvit se můžeme v hospodě Na Libotíně (otevřeno denně). Najdeme zde i zázemí pro fotbal a volejbal.

Odtud pokračujeme stále po červené turistické značce směr Štramberk - žel. st. V místě, kde turistická značka opouští asfaltovou silnici a stoupá loukou vidíme vpravo před sebou vrchol Kotouč. Za prvními domky míjíme hotel Roubenka, dřevěnou stavbu, kde si můžeme denně dopřát tradiční kuchyni s výhledem na podhradí. Odtud pokračujeme dále a po přibližně 500 m tam, kde se na křižovatce stáčí červená značka vpravo, z ní sejdeme a vydáme se příkrou ulicí Dolní vzhůru. Vystoupáme až k hlavní silnici, kde se napojíme na modře a žlutě značenou turistickou trasu a vlevo kolem keramické dílny Hrček směřujeme na náměstí. Těsně pod ním ještě míjíme muzeum světoznámého malíře a ilustrátora dobrodružných románů Zdeňka Buriana. Na náměstí se nachází další, tentokrát vlastivědné muzeum (otevřeno od 1.4. do 31. 10., ÚT - NE 9-12 a 13-17) s paleontologickými sbírkami a archeologickými nálezy z jeskyně Šipka, dále expozicí věnovanou historii hradu a města.

Na náměstí si dále můžeme prohlédnout kostel sv. Jana Nepomuckého, barokní městskou architekturu a novorenesanční kašnu se sochou Hygie. Z původní zástavby stojí za vidění bašta bývalého městského opevnění a roubené přízemní domky v ulici Kopec. Občerstvit se můžeme např. v hotelu Šipka, který poskytuje rovněž ubytování. Ochutnat musíte určitě i místní cukrovinku - Štramberské uši, které jsou k dostání v každé štramberské cukrárně. Po okraji náměstí zamíříme ke schodům po kterých vystoupáme k turistické Hrstkově chatě a věži Trúba, zřícenině původně strážního hradu. Jeho úpadek nastal po r. 1533, kdy přestal být sídlem vrchnosti. Dnes slouží jako rozhledna otevřená v sezóně 9-17 h. Pokud nás omrzí hrad můžeme si prohlédnout jedno z nejslavnějších pravěkých nalezišť u nás - jeskyni Šipka - vzdálené asi 1 km od centra města. Z náměstí se vydáme stejnou cestou, kterou jsme přišli a podle místního značení pokračujeme rovně ulicí Záuličí. Mineme hotel Gong a za restaurací Prosek odbočíme vpravo ke vstupu do Národního Sadu. Za branou vpravo si může znavený rodič odpočinout, mezitím co děti se budou vozit na kolotoči. Listnatým lesem vede červeně označená cesta, která nás přivede až k plošině před jeskyni.

Zpět do Nového Jičína se dopravíme autobusem po lince Kopřivnice - Nový Jičín ze zastávky u restaurace Pod Bílou horou, která leží u silnice Štramberk - Rybí (cca 15 minut chůze z náměstí uličkou zvanou Horní Bašta). Zdatnější turisté se do Nového Jičína mohou vrátit stejnou trasou, po které do Štramberku přišli (po červené turistické značce).

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.novy-jicin.info

Typ záznamu: Turistická trasa
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 06.07.2006 v 18:26 hodin
Kontakt na webmastera osoblazsko@infosystem.cz

Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule