MAPA POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY

















Dům Liptáňské tragédie [ Pomník či památník ]

Dům Liptáňské tragédie
Bývalá četnická stanice čp. 261 a pomník na domě, ve kterém bylo zavražděno 6.příslušníků Stráže Obrany Státu Henlainovci dne 22.září 1938.

Působiště praporu SOS sahalo na Krnovsku od Zlatých Hor přes Osoblahu, Krnov až po Skrochovice.
Z dochovaných vzpomínek dnes již zesnulého Františka Pavlíčka, člena SOS na stanovišti v Linhartovech, vyplývá, že přívrženci režimu Adolfa Hitlera začali svou aktivitu zvyšovat v bruntálském okrese po protičeskoslovenském projevu nacistického vůdce 12.září 1938. "Po těchto dnech bylo téměř každý večer po setmění slyšet střelbu ve směru od Města Albrechtic, Jindřichova a Třemešné.

Osudný den tragédie členové Heinleinova Freikorpsu ozbrojených jednotek, které tvořili především sudetští Němci, obsadili osoblažský výběžek a družstva SOS ustupovala. Odpoledne 22.září 1938 byli četníci z liptáňské stanice přinuceni vydat své zbraně stoupencům Hitlera. Stanici, před kterou se sešla skupina henleinovců, ale neopustili. "Podle vyšetřování, jeden z henleinovců vystřelil na přijíždějící hlídku SOS. Netrefil je však a místo nich zabil tři liptáňské nacisty. To vzbouřence tak roznítilo, že vyrazili dveře na stanici a stříleli po všem živém. Kdo byl z obránců pouze zraněn toho dobili četnickými šavlemi.
Po osvobození se po pachatelích zákeřné vraždy neozbrojených příslušníků SOS marně pátralo", zakončil svou vzpomínku Pavlíček.
Obětmi masakru se stali :
Vítězslav Hofírek
Inocenc Dostál
František Čech
Vilém Leher
Ludvík Svoboda
Rodolf Mokrý

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

AKTUALIZACE: Leo Dedek (OS Oblík, IC Osoblažsko) org. 56, 23.09.2021 v 13:41 hodin
Kontakt na webmastera osoblazsko@infosystem.cz

Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule