MAPA POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY

















Sbor dobrovolných hasičů Příbor [ Hasiči ]

Sbor dobrovolných hasičů Příbor

Organizace Sdružení hasičů Čech Moravy a Slezska Sbor dobrovolných hasičů Příbor nositel vyznamenání "ZA ZÁSLUHY" a Čestného praporu ÚV SPO

Činnost příborského hasičského sboru je velmi rozsáhlá. Nejen hašení požárů měl sbor na starosti, ale i práci s řekou Lubinou, která městem protéká. Když se rozvodnila, byly příborské Benátky pravými Benátkami italskými. Lubina se nerozlévala jen po Benátkách, ale rozvodnila se i do městských ulic, brala mosty, lávky a vše co jí přišlo do cesty.


Hasičský sbor se také podílel na kulturním dění města. Dlouhá léta měl svou vlastní veřejnou knihovnu, kterou později předal městu. Uspořádal bezpočet hasičských plesů, výletů, benátských nocí, soutěží hasičských družstev, vychovával dorost a věnoval se mládeži. Všechnu tuto práci dělali členové nezištně pro svůj spolek i veřejnost.

Při založení obdržel hasičský sbor od naší obce tři staré vozové stříkačky, dvě větší pro dopravu koňmo, malou stříkačku na ručním vozíku, několik ručních stříkaček, dále asi dvanáct konopných hadic, několik háků a dva obyčejné žebře. Toto zařízení bylo umístěno v průjezdu staré radnice. V roce 1891 se stěhoval sbor do nové zbrojírny a zařídil k rychlejšímu hlášení ohně z věže farního kostela pro nočního hlídače telefonní vedení na obecní strážnici a do bytů velitele, místovelitele a štábního trubače.

Dnes má hasičský sbor novou hasičskou zbrojnici, kterou si svým přičiněním dobudoval z objektu Pozemních staveb a v roce 1964 se do ní přestěhoval. Od tehdejších - pohledem dneška - primitivních zásahů proti ohni vládne hasičský sbor v Příboře moderní akceschopnou technikou, a to: CAS 16 Š-706, CAS 32 T-148, DVS 12 A-30, A-30 valník, Š 1203, osvětlovacím agregátem, třemi motorovými stříkačkami, odsávačem kouře, základnovou radiostanicí, třemi vozidlovými radiostanicemi a třinácti pagery a dostatečným množstvím výzbroje a výstroje. Jednotka je zařazena v integrovaném záchranném systému okresu Nový Jičín jako JPO II. s výjezdem do 5-ti minut.

Sbor dobrovolných hasičů Příbor má k dnešnímu dni 83 mužů a 16 žen, tj. celkem 99 členů. Stotřicetiletá tradice sboru je dějinným mezníkem na straně jedné, na druhé straně také závazkem a odpovědností za další činnost. Je proto více než samozřejmé, že naši členové, dávní to nositelé slavných tradic, pokroku, bojů za lepší zítřek, stanou i tentokráte v přední řadě budovatelů našeho krásného města.

Ve stotřicetiletém boji a ve stovkách obětavých zásahů proti ohni a živelným pohromám si příborští hasiči získali úctu občanů, nejen ve svém městě, ale i v širokém okolí.

Sdružení Hasičů Čech Moravy a Slezska provádí kulturní akce pro občany města Příbor a okolí.


Současní členové výboru SDH


Starosta: Dobeš František 

Náměstek starosty: Sklenovský Bedřich, Polášek Milan

Velitel: Novák Milan

Jednatel: Polášková Lenka

Hospodář: Sklenovská Vladimíra

Vedoucí mládeže: Takáč Vladimír

Referentka žen: Dobešová Eva

Člen výboru: Klimša Rudolf

Člen výboru: Bajer Ladislav

 

Revizní komise: Linart Jiří, Stárek Jiří, Drholecký Milan

KONTAKTNÍ ADRESA:

Sbor dobrovolných hasičů Příbor
Svatopluka Čecha 190
742 58 Příbor
Česko (CZ)
tel: (+420) 556 725 412

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.pribor.eu

Typ záznamu: Hasiči
AKTUALIZACE: Iveta Busková (Město Příbor) org. 139, 30.08.2013 v 22:02 hodin
Kontakt na webmastera osoblazsko@infosystem.cz

Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule