MAPA POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY

















Zámecký park [ Zámecký park ]

Zámecký park
Zámecký park má svou samostatnou historii.
Byl založen ještě u starého zámku v 70. letech 18. století jako plocha obsahující prvky alejí, vodních kanálů, květinová zákoutí.
Ve 30. letech 19. století, kdy se chystala rozsáhlá přestavba zámku, byl park Františkem Josefem I. Silva-Tarouccou rozšířen a velkoryse přebudován v přírodně krajinářský park se dvěma rybníky a sítí vodních cest. Zakladatelé vycházeli z přirozených vlastností daného terénu na úpatí Kosíře - příznivé vlhkosti a plastičnosti, volili cesty tak, aby neznásilňovali přírodní tvary a volné plochy osadili sladěnými skupinami jehličnanů, listnáčů a jejich soliter.

Krátce po skončení přestavby zámku byl park v duchu romantismu doplněn drobnými architekturami.
Byla vystavěna gotizující vyhlídková věž u hřbitůvku Silva-Taroucců a Stolbergů, v roce 1853 podle projektu Vojtěcha Ignáce Ulmanna i neogotický skleník, jehož vzhled ovlivňoval i J. Mánes. Je autorem trojlistého erbu ve štítu průčelí.

21 ha velký přírodně krajinářský park, který je doplněn drobnou architekturou, kromě architektonické hodnoty má značnou hodnotu botanickou a řadí se mezi nejvýznamnější objekty na Moravě.
Zámecký park

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

Typ záznamu: Zámecký park
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 01.11.2021 v 19:22 hodin
Kontakt na webmastera osoblazsko@infosystem.cz

Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule