MAPA POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY

















Hraniční zámeček [ Zámek ]

Když kníže Jan z Lichtenštejna dal osázet okraje rybníků skupinami stromů a břehy rybníků okrášlit loveckými zámečky, dostalo se i Hlohovci ozdoby v podobě "Hraničního zámku”.
Je to masivní stavba na západním kraji Hlohoveckého rybníka, jehož jedna polovice byla postavena na rakouské, druhá na moravské straně, jak nám připomíná i nápis na fasádě: "Zwischen Österreich und Mähren".
Tehdy procházela totiž hranice středem rybníků.
Přičleněním Valticka k ČSR v roce 1920 však byla posunuta až daleko na jih za Valtice.
Hraniční zámek podle projektu Franze Engela vystavěl jeho nástupce Josef Popelack v letech 1826 - 1827 na pilotách a roštech, neboť tehdy hladina rybníka sahala až k němu. Celkem stálo vybudování Hraničního zámku 70.573 zlatých.
Cenná památka renesančního slohu se sálem uprostřed a dvěmi menšími po stranách.
Z balkonu prostředního sálu je nádherný rozhled na lesknoucí se hladiny vod tří rybníků: Hlohoveckého, Prostředního a Mlýnského, které byly původně rybníkem jedním o výměře 261 ha.
Postavením silnice z Valtic do Lednice byl rybník rozdělen na dva, později pak zřízením železniční trati z Břeclavi do Lednice na tři.

V současné době slouží Hraniční zámeček jako restaurace s celoročním provozem. Součástí areálu zámečku je i nově postavený hotel.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Zámek
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 09.11.2004 v 11:16 hodin
Kontakt na webmastera osoblazsko@infosystem.cz

Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule