MAPA POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY

















Folklor a tradice v turistické oblasti Slovácko [ Encyklopedické heslo ]

Pro mnohé návštěvníky je Slovácko synonymem folklóru a živých lidových tradic. Jednou z nich je i řemeslný výroba. Můžete nejenom vidět, co dokáží šikovné ruce řemeslníků, ale i vyzkoušet si svůj um. Jiným projevem lidových tradic jsou folklórní akce, které celoročně probíhají po celém Slovácku. Na Slovácku se ale nekonají jen akce vysloveně národopisné, ale také církevní, kulturní a společenské.


Lidová řemesla a tradiční rukodělná výroba tvoří součást živých tradic Slovácka. Do tajů ruční výroby tradičního modrotisku vás zasvětí ve Strážnici. Zde máte také možnost vidět vyřezávané dřevěné figurky i celé betlémy a dekorativní předměty vyrobené řezbářským mistrem. Být při tom, když se rodí cimbál, se vám podaří při návštěvě výrobce cimbálů v Ostrožské Nové Vsi. V keramické dílně v Tupesích vám ukážou ruční výrobu a malování keramiky s typickým tupeským dekorem. V houslařské dílně v Kyjově a v Uherském Hradišti se můžete seznámit s historií a s výrobními podmínkami houslařů v 18. století. Zdobením kraslic jsou proslulé například Borkovany. Pokud zavítáte na Moravský venkovský dvůr v Ježově, dozvíte se nejen o tom jak vyškrabovat kraslice, ale také vyšívat krojové součásti, uplést peroutku nebo stlouci domácí máslo.

Na tradičních jarmarcích, například ve Velké nad Veličkou, Kyjově, Bzenci, Veselí nad Moravou, Moravské Nové Vsi, Uherském Hradišti či Buchlovicích, máte možnost zhlédnout ukázky výroby lidových řemeslných výrobků. Nádherná keramika, vyškrabovaná vajíčka, výšivky na ubrouscích, figurky z kukuřičného šústí, modrotisk, perníčky, řezbářské práce, proutěné ošatky, paličkovaná krajka a jiné výrobky vám budou připomínat báječnou atmosféru Slovácka.

Zdroj: www.Slovacko.cz

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.FOS.cz

Typ záznamu: Encyklopedické heslo
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 08.02.2005 v 13:15 hodin
Kontakt na webmastera osoblazsko@infosystem.cz

Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule