MAPA POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY

















Dům Na Petrohradě [ Výstavní síň ]

Doklady tradice krajkářství v obci Zubří prezentuje sbírka umístěna v domě "Na Petrohradě" stavby pocházející z poloviny 19. století. Žila v něm rodina Rozárky Otáhalové, neteře českého historika a politika Františka Palackého.

Spolu s Otáhalovými zde bydlel i mladší bratr Františka Palackého Ondřej. Později sloužil dům jako obydlí kantorů, kteří učili v Zubří, mimo jiné i Marie Schobrové.

Ta zde v roce 1920 zřídila soukromou školu zuberského vyšívání. Po ukončení činnosti školy byly místnosti v domě dále pronajímány jako byty, ale budova postupně chátrala, až musela být roce 1974 zahájena její rekonstrukce. V roce 1976 byla v rekonstruovaném domě otevřena stálá expozice protifašistického odboje v Zubří a na Valašsku.

Roku 1995 byla tato expozice zrušena, materiály byly umístěny do depozitáře a po úpravách slouží dnes přízemí budovy komerčním účelům a horní patro výstavní činnosti.

Každoročně jsou zde pořádány výstavy výtvarných prací žáků Základní školy, výstavy sušených květin, obrazů, fotografií, řemeslných prací. Výstavy mají regionální zaměření, propagují práci umělců i prostých lidí, kteří jsou se Zubřím a Valašskem nějakým způsobem spjati.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.mesto-zubri.cz

Typ záznamu: Výstavní síň
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 17.03.2010 v 14:38 hodin
Kontakt na webmastera osoblazsko@infosystem.cz

Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule